Txi-kung i moviment

 

wuqi

 

Txi (qi) significa energia vital, allò que ens fa estar vius, i kung (gong) vol dir treball. Així doncs el txi-kung significa treballar amb l’energia vital, en el sentit d’adoptar una rutina disciplinada diària que ens aportarà salut i benestar físic i emocional.

Les pràctiques energètiques ens ajuden a equilibrar cos i ment, a relaxar-nos i a sentir-nos vitals. Com més grans ens fem, amb les tensions de la vida moderna i el sedentarisme, el nostre cos es va “desgastant” cada cop més. Amb el txi-kung o qigong (en xinès), treballem perquè l’energia vital flueixi pel nostre cos, vigoritzant els òrgans, vitalitzant les articulacions i lligaments, enfortint els músculs i desfent els bloquejos energètics i emocionals que portem al damunt.

Quan l’energia no flueix, succeix com en un riu quan les seves aigües s’estanquen: comença a enrarir-se, fins i tot, les aigües es podreixen. Això és el que passa quan en el nostre cos no fem fluir l’energia, ens comencen a emmalaltir. Així doncs amb una pràctica diària de txi-kung estarem prevenint el desenvolupament de malalties i ens ajudarà a ser més conscients del que ens passa i connectar-nos millor amb el nostre cos.

Hem de fer que el nostre cos actuï des de la relaxació, però amb la intensitat necessària perquè no es desmanegui. El nostre esquelet ens dóna el suport suficient i els moviments es succeixen: contracció i relaxació, inspiració i expiració, això és el que fa moure l’energia, això és el que ens dóna la vida… El cos està dissenyat per moure’s i en el moviment i el canvi la vida succeix. El sedentarisme fa que l’energia s’estanqui i puguin néixer les malalties. Ens hem de moure, sigui com sigui, recorda-ho!

“En el món no hi ha res més tou i flexible que l’aigua,
però tampoc no hi ha res més capaç de vèncer allò que és dur i rígid;
no hi ha res que pugui alterar-la.
La flexibilitat venç la rigidesa,
la suavitat venç la duresa.”

Daodejing, LAOZI

Los comentarios están cerrados.

A %d blogueros les gusta esto: